La 33a edició de la Fira Turismar ve carregada de novetats, sobretot pel que fa a les activitats que envolten la fira i que se sumen als estands habituals de turisme i oci, artesania, alimentació, foodtrucks i serveis.
La inauguració tindrà lloc el divendres 21 de juny, a les 7 de la tarda, a la plaça Germans Trillas.
La jornada d’obertura de Turismar 2019 se centrarà en la història de Coma-ruga amb l’objectiu de posar en valor la rellevància del que va ser un dels centres turístics més cèlebres de Catalunya entre inicis i mitjans del segle XX.
Després de la intervenció del nou alcalde i regidors, la companyia de teatre La Lira Vendrellenca ens oferirà la breu obra “Coma-ruga 1920” que ens traslladarà a l’època dels inicis de Coma-ruga, entre finals del segle XIX i inicis del segle XX. Les actrius i els actors vendrellencs encarnaran figures històriques com Carme Karr, Emília Girona o Lluís Via, i ens ajudaran a entendre la transformació d’aquesta àrea litoral d’estanys i aiguamolls en un centre turístic de referència per a la burgesia i les celebritats de l’època.
La recreació teatralitzada acabarà simulant la inauguració del balneari Comarruga Terrasse Hotel, que va tenir lloc el 7 d’agost de 1920, en la qual els Dansaires del Penedès integraran la seva ballada de sardanes.
A l’edició d’enguany s’ha posat l’èmfasi en el projecte FEDER pel que fa a la línia de la valorització de Coma-ruga. Així, podrem visitar dues exposicions permanents a la plaça Germans Trillas: l’exposició de fotografia antiga i l’exposició de postals escolars “Coma-ruga amb ulls de nen”.
A més, es podrà gaudir de les representacions teatrals “Coma-ruga 1920” i d’un fotògraf minuter divendres i dissabte a la tarda, del taller de mosaics de Santiago Padrós, i del cicle de xerrades “Descobreix Coma-ruga” a l’Hotel Termaeuropa.
També s’ha volgut posar l’accent en la difusió de la Reserva Marina de la Masia Blanca, mitjançant l’exposició sobre aquesta a l’estand de l’Ajuntament, les activitats sota el guiatge de les biòlogues marines de Plàncton (sortida en barca i submarinisme lleuger dissabte al matí i el taller familiar “descobreix les restes marines” dissabte a la tarda), a més de la visita guiada als voltants de la reserva a càrrec dels biòlegs del Grup Ecologista del Vendrell (GEVEN).
Respecte a les visites guiades, s’ha augmentat l’oferta repetint els itineraris als voltants de la Masia Blanca i l’espai natural de Les Madrigueres (GEVEN) i afegint-ne una a la Colònia ferroviària de Sant Vicenç de Calders. Aquesta nova ruta, a càrrec de l’Associació per la Preservació de la Colònia, ens descobrirà tots els secrets d’aquest nucli urbanístic peculiar construït entre 1905 i 1920.
Els vespres de dissabte i diumenge es podrà gaudir de diferents concerts d’excel·lent qualitat amb el pop-rock d’Ericah Lein Group, el carismàtic duet de guitarra i violí Maria Jacobs i la música folk de Cul de Sac, que ens farà ballar al ritme de músiques tradicionals de Catalunya, Occitània i la Bretanya.
A més, s’ha ampliat l’oferta d’activitats dirigides al públic familiar, com les zones de tallers familiars i de maquillatge artístic, que estaran obertes cada tarda i l’actuació de la pallassa La Tona Gonsales.
A la nit de Sant Joan tindrà lloc la cercavila nocturna “Skualo”, els tradicionals focs artificials i el concert del grup de versions La Banda Neón, al parc Tabaris.
Seguint amb la tradició d’anys anteriors, es comptarà amb diferents actuacions de dansa i esports de diversos centres vendrellencs, el Torneig de petanca Turismar, la 17a Trobada d’Intercanvi de plaques de cava, animacions de carrer (majorets, La Lira Vendrellenca) i la impressionant decoració de fauna marina gegant dels diferents espais de la fira.
L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha destacat que “el Turismar se celebra en unes dates assenyalades que donen la benvinguda a l’estiu i a les persones que ens visiten” i ha convidat a tothom a “visitar i gaudir una fira plena d’activitats i, alhora, aprofitar l’ocasió per conèixer les nostres platges”.