Ahir dilluns 20 de novembre es va inaugurar al Museu Deu del Vendrell la temporada 2017 – 2018 de la Ruta del Xató. Una edició plena de novetats, que enguany posa l’accent en la joia gastronòmica que significa el plat pel territori del Gran Penedès. I és que aquesta temporada la Ruta del Xató comença amb una campanya totalment innovadora: per primera vegada un mapa del Gran Penedès inclou totes les iniciatives turístiques i les diferents “Rutes” que com a visitant del territori ets pots muntar. Així doncs, es pot viure la Ruta del xató gastronòmica, però també la paisatgística, l’esportiva, la cultural, la de festes o perquè no, amb família…
Jaume Martí, president del Gremi d’hostaleria de Vilanova i la Geltrú i enguany, president de la Ruta del Xató, va aprofitar per recordar que totes les poblacions del Gran Penedès disposen d’una variant pròpia de la recepta i que a cada casa, tots els que fan xató, hi posen el seu toc particular. Pel nou president, la Ruta del Xató significa molt més que el plat, ja de per si, extraordinari, ja que amb l’excusa del xató es dóna visibilitat a un territori ple d’atractius.
Tot seguit, a l’acte es va donar la paraula al nou Ambaixador de la Ruta, el xef Oriol Castro, que va rebre la mà de morter que l’identifica com a nou ambaixador de la Ruta del Xato. Oriol Castro va explicar com el va il·lusionar quan se li va presentar l’opció de ser ambaixador. Explicant als assistents la relació particular que té amb el xató, molt arrelada a la seva infància al Baix Penedès i ara com fill adoptiu de Sitges. El nou ambaixador va fet públic que està elaborant amb el seu equip creatiu una salsa de xató particular, inspirada amb totes les receptes del territori, que es podrà degustar als seus restaurants Compartir a Cadaqués, o el Disfrutar a Barcelona.
A l’acte també hi van intervenir Jordi Serra, Director general de Grup Ferrer, que ha parlat del compromís de la marca Ferrer amb la Ruta del xató i Vanessa Casamayor, directora comercial de Forns Enrich, que va explicar com és el pa que han preparat per a la Ruta, un pa d’elaboració lenta, amb massa mare, que ha assegurat que combina magníficament amb la salsa de Xató.
En la seva intervenció, la regidora de Turisme i primera tinent d’alcalde, Eva M. Serramià, va fer referència a l’esforç dels cuiners del territori i al valor del plat com a instrument de promoció turística. De la seva banda, Martí Carnicer, alcalde del Vendrell, va explicar el que representa la Ruta del Xató com a nexe d’unió i de treball conjunt entre 3 comarques i 2 províncies, i les motivacions per seguir treballant en aquesta línia.
La inauguració de la nova temporada de la Ruta del Xató 2017-2018 va donar ahir el tret de sortida a cinc mesos d’intensa activitat cultural i gastronòmica a les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf, envoltant l’entorn del món xatonaire. Una iniciativa que potencia l’activitat turística i gastronòmica de la zona i fa que augmenti la notorietat d’un plat tradicional, com n’és el Xató. Tots els establiments adherits a la Ruta oferiran a la seva carta diverses propostes culinàries elaborades amb xató. A més, se celebra la tercera edició del Xató Tapa, una iniciativa que permet a tots els visitants tastar les millors tapes creatives d’autor, elaborades amb xató.
Enguany, cada vegada que un client demana xató a un restaurant acreditat per la Ruta del Xató, rebrà un petit cofre que pot tenir un premi amagat: nits d’hotel, menús de xató, vins de la DO Penedès, i premis dels patrocinadors de la Ruta.
Oriol Castro l’ambaixador de la Ruta del Xató 2017-18
La Ruta del Xató d’enguany tindrà com a ambaixador a Oriol Castro.
Nascut a Barcelona i afincat a Sitges des del 2000, Oriol Castro es formà a l’Escola d’Hoteleria Joviat de Manresa, i és l’hereu d’una nissaga del bo i millor de la gastronomia creativa del país, inspirat per la genialitat de cuines com La Torre del Remei, Puigcerdà, Via Venetto, Barcelona, Jean Luc Figueras, Barcelona, Pastisseria Totel de Paco, Torreblanca, Martín Berasategui, Lasarte, Charlie Trotter, Chicago o Michel Bras, Laguiole. Des de 1998 es converteix en el màxim responsable, juntament amb Ferran i Albert Adrià, de l’equip creatiu de elBulli, dedicant gran part de la seva feina a la investigació i desenvolupament de nous plats per a l’oferta gastronòmica d’aquest.
Després del tancament de elBulli (2011), juntament amb Mateu Casañas i Eduard Xatruch, obre Compartir l’any 2012 a Cadaqués, i més endavant, el 2014, s’inaugura el Disfrutar a Barcelona, que en només un any aconsegueix ser reconegut amb una estrella Michelin.