Catalunya celebra un any més Jornades Internacionals Folklòriques, que enguany arriben a la 46ena edició. Aquestes tenen lloc del 13 al 24 de setembre en diverses poblacions d’arreu de Catalunya. El Vendrell és un dels municipis amfitrions de les Jornades i per això aquest dissabte 22 de setembre n’acollirà un dels actes, en què hi estan convidats els grups IJ Danseur dël Pilon, d’Itàlia, i la Compañía de Música i Danza Perú Ritmos y Costumbres del Perú. A més, la jornada comptarà amb la participació de dos grups locals: la Bolangera, de la Colla Sardanista de la Lira Vendrellenca i l’Esbart Vila del Vendrell-La Lira. I és que un dels objectius de l’edició d’enguany de les Jornades Internacionals de Folklore és el d’estrènyer llaços entre els grups catalans i els visitants.
En concret, la jornada al Vendrell arrencarà a les 18h, amb una cercavila dels quatre grups pels carrers del municipi i seguirà, a les 19h, amb una actuació dels quatre grups a la Rambla. En cas de pluja, l’acte es traslladarà al Teatre Àngel Guimerà.
Grups participants:
IJ DANSEUR DËL PILON (ITÀLIA)
El 2014 es va fundar oficialment el grup de ball de Piemonte Cultura anomenat Ij Danseur dël Pilon, dirigit per la mestra Beatrice Pignolo. El repertori i la coreografia dels balls s’han extret de les característiques més tradicionals dels balls històrics populars de les terres occitanes del Piemont i de les terres francoprovençals ubicades entre el Piemont i la Vall d’Aosta. Els dansaires van acompanyats per instruments tradicionals, com la viola de roda i l’acordió diatònic. El vestuari té elements bàsics que es distingeixen per l’elegància, el refinament i la combinació de colors, mantenint sempre el rigor tradicional popular.
COMPAÑÍA DE MÚSICA Y DANZA PERÚ RITMOS Y COSTUMBRES (PERÚ)
Creat i fundat l’abril del 2005, sota la direcció de Walter Sánchez i Gisella Ramírez, el grup va néixer amb la finalitat de difondre el folklore del Perú. El Perú és una suma de cultures, tradicions i llengües, uns valors que vol mostrar a Europa i al món aquesta companyia de música i dansa que, juntament amb Ballet folklòric infantil, neix amb l’objectiu de difondre el folklore nacional a partir d’un espectacle ple de colors, d’alegria i de professionalitat. La companyia continua treballant en la difusió de les tradicions peruanes, per tal que el món pugui gaudir de la riquesa heretada dels seus avantpassats.
LA BOLANGERA – COLLA SARDANISTA DE LA LIRA VENDRELLENCA
La Bolangera és una dansa, probablement d’origen francès, ballada per molts esbarts. El nom prové, segurament, de la paraula "boulangère", nom també d’una dansa en ball rodó que es ballava a França. Fins i tot el sentit de la lletra del text que es cantava amb el ball va mantenir el to de descripció d’aquest personatge de no gaire bona fama, que no té res a veure amb la poètica "bolanguera" que descriu Mossèn Alcover. Va assolir gran difusió pel fet que era emprada com a "cap de ball" per a començar les festes de les places i, previ acord amb els músics, podien formar-se parelles a l’atzar que calia mantenir durant tota la festa.
ESBART VILA DEL VENDRELL – LA LIRA
En cultura popular, un esbart dansaire és un grup o una associació de persones que es dedica a la recuperació, el manteniment i la difusió de la dansa tradicional popular i, de forma més general, a les tradicions folklòriques dels Països Catalans. L’activitat més visible d’un esbart dansaire és la preparació i execució de danses populars catalanes, però sovint les activitats dels esbarts ultrapassen aquest marc, ja que també poden incloure tasques d’investigació, recuperació, compilació i conservació de la dansa, així com la seva divulgació. Això es manifesta en diverses actuacions més àmplies que les mostres de dansa: festivals, cursets, llibres, revistes, conferències, publicacions, etc.