El 37è Festival Internacional de Música Pau Casals es celebrarà enguany del 13 al 24 de juliol amb una programació de set concerts agrupats sota l’epígraf d’”Els compositors estimats de Pau Casals”. L’Auditori i l’Ajuntament del Vendrell, amb la col·laboració de la Fundació Pau Casals, han decidit donar enguany un nou impuls i més notorietat internacional al Festival i és per això que enguany s’han reduït el nombre de dies i concerts.
La voluntat és que el certamen s’adapti als nous temps i ofereixi al públic una programació més concentrada i amb més intensitat. Per fer aquest “salt qualitatiu" i bastir un festival més connectat amb l’esperit del Mestre Pau Casals, el Festival ha incorporat enguany la figura del director artístic, que ha recaigut en Bernard Meillat, un musicòleg expert internacional de l’obra de Pau Casals.
Així, la programació d’enguany inclourà set concerts dedicats als compositors més estimats per Casals, amb diversos músics que van ser propers al Mestre o que en són hereus de manera indirecta. 6 d’ells tindran lloc a l’Auditori Pau Casals i un a l’orgue de l’Església del Vendrell.
Per exemple, Alban Gerhardt actuarà al concert d’obertura del dia 13 de juliol amb el pianista escocès Steven Osborne. En la seva llarga discografia hi ha una aclamada antologia dels bisos de Pau Casals. Gerhardt i Osborne van enregistrar, també, algunes obres insòlites de Ysaÿe i Tovey, uns dels amics més propers de Pau Casals.
Amandine Beyer i el seu conjunt Gli Incogniti interpretaran el 15 de juliol tres obres mestres de Bach que Pau Casals apreciava especialment, el Violin Concerto BWV 1041, la Second Orchestral Suite BWV 1067 i el Concert de Brandenburg núm. 5 (precisament aquest últim va ser dirigit per Casals a Barcelona l’any 1923 amb Wanda Landowska al clavicèmbal). Bach serà també interpretat al tradicional recital d’orgue de l’església del Vendrell (19 de juliol) amb l’orgue barroc que s’hi conserva, que anirà a càrrec de l’organista Benjamin Alard.
El violinista Renaud Capuçon, deixeble d’Isaac Stern, està content de poder complir la promesa que li va fer el seu mestre de tocar al Vendrell i homenatjar, així, la figura de Pau Casals, de qui Stern tant li havia parlat. El dia 16 de juliol serà a l’Auditori amb el pianista Guillaume Bellom, tocant Schubert, Beethoven i Strauss.
Richard Goode, gran pianista americà, que serà al FIMPC el dia 20 de juliol, va relacionar-se amb Casals a Marlboro durant la dècada dels seixanta i guarda un gran record d’aquesta experiència. A l’Auditori interpretarà temes de Mozart, Janácek, Beethoven i Debussy.
De la seva banda, Jean-Bernard Pommier, quan encara era un nen, anava cada dia al Festival de Prada amb el seu pare, organista de la catedral de Béziers. Més tard, va visitar Pau Casals a Marlboro, on va tocar per a ell i va ser convidat al Festival de Puerto Rico. El dia 22 de juliol el pianista i la Camerata XXI interpretaran temes de Mendelssohn, Mozart i Dvorák.
El concert de clausura tindrà un record pels grans quartets de corda que van participar als festivals de Prada i Puerto Rico (Vegh, Budapest i Guarneri). Hi actuaran els joves i brillants Zaïde Quartet i Eric Le Sage.
A banda d’aquests concerts, el Festival incorporarà altres activitats com ara projeccions de concerts de Pau Casals, conferències o la pel·lícula “Casals, la força d’un silenci”, que es projectarà el divendres 14 de juliol, a les 22 h, a la plaça del Tívoli. L’objectiu final d’aquestes activitats és guanyar noves audiències per a la música clàssica.
Tant l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, com la regidora de Cultura, Eva M. Serramià, han coincidit a valorar positivament el nou caràcter del FIMPC, amb la voluntat d’aconseguir un millor posicionament del festival vendrellenc en el calendari dels festivals musicals de Catalunya, fer-lo més especialitzat, guanyar noves audiències i reforçar la seva projecció internacional.
Ambdós han agraït també l’esforç i el suport constant dels patrocinadors del certamen, que el passat divendres van signar els convenis de col·laboració, perquè són part fonamental en la història del festival, així com claus en el seu present i futur. En aquest sentit, tant Serramià com el director general de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, han considerat imprescindible que el Festival Pau Casals del Vendrell rebi un major suport de les institucions, tot considerant que en l’actualitat existeix un desequilibri territorial en l’àmbit dels festivals de música, que perjudica els del sud de Catalunya.
Seguirà al Festival la programació musical d’estiu que es farà durant el mes d’agost, amb activitats i concerts més oberts a la innovació i adreçats al gran públic.
També formaran part de la programació d’aquest mes d’agost els concerts del Festival Jove Música als jardins del Museu Pau Casals.