El 33è Festival Internacional de Música Pau Casals (FIMPC) que se celebrarà a l’Auditori Pau Casals de Sant Salvador entre el 13 de juliol i el 24 d’agost arribarà enguany amb un increment del nombre de concerts, que passa dels 12 de l’any passat als 15 d’enguany. El certamen manté, això sí, els mateixos objectius del seu inici: homenatjar el Mestre Pau Casals a través de la música de qualitat i fer una atenció especial al violoncel. Així es va posar de manifest ahir, en la presentació pública del festival al Palau Robert de Barcelona. Un acte que va comptar amb la presència de l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer; del regidor de Cultura, Albert Solé; del director de l’Àrea de Música de l’Institut Català d’Empreses Culturals, Albert Bardolet; del director de l’Orquestra de Cambra Terrassa 48, Quim Térmens, i del gerent de l’Auditori Pau Casals, Juli Grandia.
El 33è FIMPC arrencarà, com és tradició, amb un concert de violoncel, enguany protagonitzat pel violoncelista rus Alexander Bouzlov. Aquest inclourà dins d’un exigent repertori la Suite número 3 de J. S. Bach. El Festival manté així un altre dels seus trets distintius: interpretar una de les suites del compositor alemany en el primer concert del certamen com a homenatge a la devoció de Pau Casals per Bach.
La programació del Festival, en paraules del gerent de l’Auditori Pau Casals, Juli Grandia, no seria possible "sense l’ànima, la vida i l’entusiasme que s’hi posa des de fa 33 anys", ofereix un seguit de concerts de música d’intèrprets estatals i internacionals de gran qualitat.
El 18 de juliol hi actuarà el Brightduo, integrat per la pianista Fatima Alieva i el violoncelista Nikolay Shugaev. El 20 de juliol serà el torn de l’Orquestra de Flautes de la Universitat de Nagoya, del Japó, dirigida per Naoki Takagi. Dissabte 27 de juliol arribarà un altre clàssic del Festival Pau Casals, un concert de cobla, enguany protagonitzat per la Cobla Maricel, dirigida per Xavier Pagès. Ja el 30 de juliol, i també en la línia de promoció dels intèrprets i les formacions catalanes, el FIMPC acollirà el Cor Jove Nacional de Catalunya, una iniciativa impulsada pel Moviment Coral Català, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, que vol oferir una oportunitat als millors talents del país sota la direcció de reputats cantaires estatals i internacionals. El primer dia d’agost arrencarà amb el Trio Guarnieri, i continuarà amb el cor de cambra Lieder Càmera, dirigit per Xavier Pastrana el 3 d’agost. El 8 d’agost l’escenari de l’Auditori de Sant Salvador serà per a l’Orquestra Camerata XXI dirigida per Tobias Gossmann. Divendres 9 d’agost, i arran de la col·laboració existent entre el FIMPC amb els Amics de l’Orgue i l’Associació Musical Pau Casals, el Festival celebrarà el concert a l’Església parroquial del Vendrell ja que aquest estarà protagonitzat per l’organista Bart Naessens i el violoncelista Roel Dieltsiens. El diumenge 11 d’agost el certamen apostarà pel públic familiar amb el concert del Quintet La Truita. El dia 15 arribarà un dels plats forts de la programació d’enguany, l’actuació del trio polonès Kroke, que presentarà el seu darrer CD Feelharmony i altres temes de la seva discografia. També el dia 17, l’Auditori es vestirà de gala per rebre el Quartet Casals i el mestre guitarrista Pepe Romero, en un dels concerts estel•lars d’enguany. De fet, aquest concert tindrà una nova sessió l’endemà, 18 d’agost. Els dos últims concerts del FIMPC seran el 22 d’agost, amb la pianista Iulianna Adveieva i el dissabte 24 d’agost amb l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 amb un programa titulat Elvis i tangos amb gust barroc.
La programació del 33è Festival es complementarà amb el Festival Jove Música als jardins de la Vil·la Museu Pau Casals, que inclou cinc concerts compresos entre el 27 de juliol i el 24 d’agost.
El Festival d’aquest 2013 compta de nou amb el suport dels patrocinadors, que ahir a la tarda van signar els convenis de col·laboració al mateix Auditori Pau Casals. Durant l’acte, Juli Grandia va destacar "la importància del seu paper ja que ens ajuden a mantenir l’entusiasme i, per tant, els hem d’agrair el seu suport, sobretot en els temps que estem vivint". En nom de les empreses col·laboradores, Jaume Arnal, va assegurar que "festivals com aquest ens fa grans com a poble".
El regidor de Cultura, Albert Solé, va manifestar que "tenim la il·lusió i la consciència que a través de la cultura podem créixer més com a poble i això no seria possible sense el suport dels patrocinadors que, amb poca compensació, posen molta il·lusió per tirar endavant aquest Festival". L’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, va fer públic també el seu agraïment especial als patrocinadors del Festival ja que, va dir, "sense del seu suport no es podria fer en el mateix nivell de qualitat i de nombre de concerts".