Ahir, 22 de juny, a la tarda, va tenir lloc l’acte inaugural de la reobertura, que va ser presidit pel President de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i va comptar amb la presència i els parlaments de Dom Manel Guasch Hurios, president de la Fundació i Pare Abat de Montserrat; la vicepresidenta cofundadora de la Fundació Pau Casals, Marta Casals Istomin; el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó i Kenneth Martínez, alcalde del Vendrell.
Els parlaments van anar acompanyats d’un recital a càrrec del Cor Zóngora del Vendrell, dirigit per Montserrat Meneses, i la violoncel·lista Carla Conangla, guardonada l’any 2018 amb el premi Ex Aequo del Guardó Internacional Pau Casals.
La Vil·la Pau Casals, construïda per Pau Casals l’any 1910 i convertida en Museu l’any 1976, s’erigeix com un edifici referent en clau arquitectònica, històrica, museogràfica i cultural. La Vil·la Casals és considerada un edifici de referència del noucentisme català; l’any 2019 el Museu Pau Casals va ser declarat Bé Cultural d’Interès Local per l’Ajuntament del Vendrell i posteriorment, el 2020, va ser declarat Museu d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.
Projecte de rehabilitació
L‘actualització museogràfica ha posat al centre del discurs el llegat musical i els valors humanístics de Pau Casals. Per fer-ho possible s’han introduït nous elements i continguts al voltant de la seva figura, fruit d’investigacions i de millores recents en la gestió documental. A més, s’ha apostat per introduir nous recursos audiovisuals i interactius i s’ha obert una nova sala de consulta on els visitants podran gaudir de la música interpretada, dirigida i creada per Pau Casals a través d’enregistraments originals. Aquesta nova proposta museogràfica s’ha dut a terme mantenint l’esperit de la casa, tant distintiu del Museu Pau Casals.Pel que fa a la intervenció arquitectònica, s’ha centrat en resoldre principalment els processos de degradació de l’edifici relacionats amb la seva proximitat al mar. A més, també s’ha apostat per actualitzar amb criteris d’eficiència energètica, sostenibilitat i tecnològica en els sistemes de clima, electricitat, il·luminació i seguretat. Un dels altres objectius ha sigut la recuperació d’alguns espais originals de la casa, restituint-ne la seva aparença original, com en el cas del jardí.El projecte ha estat finançat per la Generalitat de Catalunya, dins el projecte de rehabilitació arquitectònica i museogràfica PO FEDER de Catalunya 2014‐ 2020 d’operacions en l’àmbit dels equipaments museístics, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament del Vendrell.
Jornada de Portes Obertes
Per celebrar-ho, el Museu Pau Casals oferirà unes Jornades de Portes Obertes els dies 23 i 24 de juny per a que tothom tingui l’oportunitat de visitar i gaudir de la nova exposició i de les millores arquitectòniques i innovacions que s’han implementat per tal d’actualitzar el discurs del museu, i sobretot, per tornar a viure l’essència de Pau Casals i la seva casa.
Per tal de garantir un bon funcionament de la jornada, és imprescindible adquirir l’entrada prèvia a través de la pàgina web del Museu: https://www.paucasals.org/activitat/jornada-portes-obertes-reobertura-museu-pau-casals/
L’horari d’obertura de les Jornades de Portes Obertes serà: dijous 23 de juny de 10-14h i de 16-19h i el divendres 24 de juny de 10-14h.