La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell ha iniciat els primers treballs d’arranjament del safareig públic que es troba al carrer Girona, a tocar de l’aparcament del carrer Colom.
A petició de la vendrellenca Gisela Alcón i d’altres persones de la vila preocupades per la recuperació d’aquest element històric, la Regidoria ha iniciat les tasques per protegir aquest element del patrimoni del municipi. En els últims dies s’ha fet ja el tancament dels rentadors i també el desbrossat i la neteja general de l’espai.
Aquest safareig públic, que es va començar construir el 1856, és un dels tres que tenia el Vendrell al segle XIX. N’hi havia un altre al barri de França, avui totalment desaparegut, i un altre a prop del cementiri, del qual una part es conserva encara dins de l’Escola Àngel Guimerà. Alcón explica que aquests espais es van utilitzar aproximadament fins als anys 60 i 70 del segle passat, quan van començar a introduir-se les rentadores a les llars.
El safareig del c/Girona consta d’una estructura de dues basses adossades de grans dimensions, amb un cobert a un dels extrems, que s’aguanta amb pilars de maons i bigues de fusta amb rajoles com a sostre.
La regidora de Cultura, Silvia Vaquero, ha explicat que el proper objectiu de l’Ajuntament del Vendrell és el de treballar en la restauració i preservació del safareig “per la seva importància com a vestigi d’arqueologia contemporània”.
Segons Gisela Alcón, a banda de la necessitat de preservar-lo com a patrimoni públic, la seva conservació pot ser també un instrument molt útil per testimoniar com eren aquests espais de dones, la dura feina que hi duien a terme i les relacions socials que hi establien.