El Vendrell torna a organitzar diversos actes emmarcats en la commemoració del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones (25 de novembre), una diada que s’ha convertit en un símbol de lluita per eradicar aquest tipus de violència.
Rafel Gosálvez, regidor de Polítiques de Gènere i d’Igualtat, ha explicat que, al Vendrell, l’acte institucional tindrà lloc el divendres 23 de novembre, a les 19:30 h, al Centre cívic L’Estació, amb una encesa d’espelmes i la lectura del manifest.
Aquest, per segon any consecutiu, està centrat en la visibilització, sensibilització i lluita contra les violències sexuals. El contingut d’aquest manifest, redactat aquest any per la periodista Ariadna Oltra, està consensuat per la Generalitat de Catalunya, les diputacions i les entitats municipalistes. El manifest serà llegit per Rebeca Morán López, agent del Grup d’Atenció a la Víctima (GAV) dels Mossos d’Esquadra.
A continuació, el mateix 23 de novembre, al Centre cívic L’Estació, s’oferirà un muntatge visual de Teatre Espai sota el títol: Culpable de què…?, interpretat per tres actrius on comparteixen diversos relats, narrats en primera persona, a través dels quals exposen les seves vivències i els diferents estadis emocionals pels que passen els personatges.
D’altra banda, els dies 26 i 27 de novembre i els dies 3 i 4 de desembre, a les 19h, al Centre cívic L’Estació acollirà diversos tallers sota el títol global de “Batecs”. Aquesta és una proposta per a aprendre a gestionar les emocions que ens generen moltes situacions quotidianes en l’entorn de la família, de la parella o el laboral i que vol posar en valor la importància de les habilitats socials i parentals a partir de l’autoconeixença i de la reflexió. La proposta consta de quatre tallers: el dilluns 26 de novembre: "M’estimo", per treballar l’autoestima, l’apoderament i el lideratge; el dimarts 27 de novembre: "T’estimo", per treballar les relacions de parella o familiars a través de Teatre Forum i Teatre Social; dilluns 3 de desembre: "Ens estimem", per treballar els vincles afectius dins el marc familiar a través de jocs en família i el dimarts 4 de desembre, "Estimar?" per treballar les diferents cares de l’amor i del desamor i aprendre a detectar conductes masclistes, desigualtat de gènere i violència contra la dona. Aquests tallers estan adreçats a joves, adults i persones grans. Aniran a càrrec de Teatre Espai i s’impartiran de les 19h a les 20.30h. Tots ells són gratuïts, però cal fer inscripció prèvia a través del correu electrònic dones@elvendrell.net o al telèfon 977663289.
Els actes al voltant del 25N també inclouran dues xerrades. El 28 de novembre, a les 19h, es farà la xerrada “Violència masclista, com comença tot”, a càrrec de l’ORC dels Mossos d’Esquadra del Baix Penedès. S’hi analitzaran les causes d’aquesta problemàtica i els elements que impedeixen sovint detectar-la i s’hi donaran recursos i informació per afrontar preventivament situacions d’aquest risc, a més d’exposar-s’hi diverses conductes per poder anticipar-se a les situacions de violència masclista.
El 30 de novembre, a les 19h, la psicòloga Patrícia Maguet oferirà la xerrada “Sobreviure a la parella”, a les 19h, al Centre cívic l’Estació, en la qual es parlarà del que fa que funcioni una relació de parella i què serveix també per entendre què és una relació sana i què no ho és.
El regidor de Polítiques de Gènere i Igualtat ha explicat també en la roda de premsa de presentació dels actes algunes dades destacades sobre l’atenció a les dones que s’ofereix des de l’Ajuntament del Vendrell. En concret, aquest any 2018, i fins a finals d’octubre, entre els Serveis Socials i el SIAD (el Servei d’Informació i Atenció a les Dones) s’han atès un total de 69 dones. Pel què fa al nombre d’atencions realitzades, 49 han estat atencions dels serveis psicològics i 28 pels serveis jurídics.
Pel què fa als casos de maltractament, ja sigui econòmic, físic o psicològic, aquest any s’han atès 49 dones, una xifra similar als anys anteriors. Majoritàriament, les dones ateses als Serveis Socials i el SIAD tenien edats compreses entre els 30 i els 60 anys. En aquest sentit, des de l’Ajuntament del Vendrell s’ha observat com el col·lectiu de dones grans i el de noies joves són els què menys acudeixen als serveis d’atenció a la dona. Per aquest motiu, i durant tot l’any, i gràcies al treball transversal de diverses regidories, Policia i Mossos d’Esquadra, es fan diverses xerrades i sessions informatives sobre violència de gènere als instituts de secundària, a més d’oferir assessorament des del Punt Jove de Salut.